Pendaftaran Haji

Sistem Pendaftaran Haji Terbuka 

Konsep “Mendaftar Dahulu, Didahulukan”

Lembaga Tabung Haji (TH) telah memperkenalkan sistem pendaftaran haji terbuka berdasarkan konsep yang “Mendaftar Dahulu, Didahulukan” sejak dari tahun 1995. Oleh itu, pendeposit TH yang mendaftar haji akan diperuntukkan tahun untuk menunaikan ibadah haji berdasarkan giliran tarikh dan masa pendaftaran haji dibuat.

Ini bermakna, semua pendeposit TH yang telah membuat pendaftaran haji, layak dipilih untuk menunaikan haji apabila tiba giliran tahun peruntukan bagi menunaikan haji.

Kaedah Pendaftaran

  1. Dalam Negara
    Permohonan Warganegara Malaysia Di Dalam Negara Menunaikan Fardhu Haji Dengan Tabung Haji - Berlepas Dari Dalam Negara
  2. Luar Negara 
    Permohonan Warganegara Malaysia Di Luar Negara Menunaikan Fardhu Haji Dengan Tabung Haji - Berlepas Dari Luar Negara

Penambahan Maklumat

Kerajaan Arab Saudi telah menguatkuasakan peraturan mewajibkan mahram lelaki bagi setiap bakal haji wanita berumur bawah 45 tahun bermula pada 1434H. 

Bakal haji yang terlibat akan dimaklumkan melalui surat makluman dan panggilan telefon oleh THCC bagi tujuan meminta mereka untuk mencari mahram lelaki yang menepati hukum syara’ bagi membolehkan mereka (bakal haji wanita) tersebut dapat menunaikan ibadat haji pada tahun ini bersama mahram lelaki yang dikemukakan dan tertakluk juga kepada kekosongan kuota. 

Sekiranya bakal haji wanita yang terlibat tidak mengemukakan mahram lelaki, maka secara automatiknya pemergian hajinya akan dibawa ke tahun hadapan dan pemergiannya pada tahun itu juga tertakluk kepada syarat mahram lelaki yang akan dikemukakan kelak. 

Sila klik di sini untuk maklumat lanjut berkaitan jadual pertalian mahram yang mengikut hukum syara’ dan memerlukan pengesahan.